40.000 nordmænd inviteres af den norske regering til at deltage i landets første nationale klimaborgerting. Bag borgertinget står et rådgiverteam bestående af We Do Democracy, SoCentral og Analyse & Tal. Borgertinget sætter fokus på reduktion af forbrug og fremme bæredygtig udvikling i Norge. Dansk forsker peger på, at nordmændene sætter et højt niveau for involvering af borgerne i samfundets udvikling og at man tager ved lære af de mindre vellykkede erfaringerne fra det danske klimaborgerting.
Nordmænd fra Kristiansand i syd til Hammerfest i Nord er inviteret til at indgå i lodtrækningen om én af de i alt 66 pladser i det norske borgerting, som det næste halve år skal udvikle anbefalinger til den norske regering om klimareduktion i forbrug. Det er det norske digitaliserings- og forvaltningsdepartement som står i spidsen for klimaborgertinget som skal leve op til internationale principper for borgerting og med et budget på 2,7 mio. norske kroner vil vise at borgerinvolvering er centralt i regeringens politikudvikling.
”Den norske regering har skabt rammerne om et ambitiøst klimaborgerting, der forpligter sig til OECDs principper for gennemførelsen af borgerting. Til forskel fra det mindre vellykkede danske nationale klimaborgerting, så har man i Norge afsat et realistisk budget og har etableret et stærkt rådgivende mandat omkring borgertinget, der forpligter regeringen til at modtage og svare på borgernes anbefalinger. Det bliver spændende at følge” udtaler Lars Tønder, professor på Statskundskab, Københavns Universitet og tilknyttet et ekspertpanel for det norske klimaborgerting
Fokus på bæredygtigt forbrug
Det første norske borgerting vil fokusere på centrale forbrugsområder som elektronik, tøj, sko, tekstiler og møbler – alle områder med stor miljømæssig, klimatisk og social betydning. Med dette målrettede fokus er det ambitionen, at borgetinget skal skabe anbefalinger, der er praktiske og anvendelige, og som adresserer den virkelighed, den norske befolkning står overfor i arbejdet med at fremme bæredygtigt forbrug. Et centralt fokus for borgertingets arbejde er at sikre, at den grønne omstilling bliver retfærdig og inkluderende til brug for fremadrettede initiativer og politikudvikling.
Nordisk samarbejde skal styrke deltagelsen i demokratiet
Det norske samfund står som andre lande overfor komplekse udfordringer som klima, biodiversitet og velfærd, samtidigt med en oplevelse af, at afstanden mellem borgerne og det politiske system bliver større. Borgerting er en internationalt anerkendt og forskningsbaseret metode til at styrke det deltagende demokrati, som vinder fremgang i resten af Europa og Danmark i disse år
”Vi har længe arbejdet for at styrke det nordiske samarbejde for at fremme det deliberative demokrati i Norden. Vi har i Danmark gennemført 20 landsdækkende, regionale og kommunale borgerting og borgersamling som lever op til OECDs principper og begejstrede for at vi sammen med SoCentral og Analyse & Tal kan bidrage med vores viden ved Norges første borgerting. Vores fælles håb er, at det norske borgerting skal vise vejen for resten af Norden og verden.” fortæller Zakia Elvang, stiftende partner We Do Democracy.
Borgersamlingens sammensætning og arbejdsform
Borgersamlingen vil bestå af 66 repræsentative medlemmer som udvælges ved en lodtrækning der afspejler den norske demografi. Borgertinget skal mødes over to hele weekender og tre digitale samlinger i efteråret 2024 og vinteren 2025, hvor de sammen skal udarbejde anbefalinger til den norske regering om bæredygtigt forbrug. Borgertingets arbejde vil blive vejledt af uafhængige eksperter inden for bæredygtigt forbrug og bliver drevet af et sekretariat som ledes af SoCentral og We Do Democracy. Lodtrækningen til borgertinget foretages Analyse & Tal i Norge og norske Cicero vil sikre følgeforskning af borgertinget.
Læs mere om det norske borgerting her