Case

Velfærdsborgersamling i Greve

Fremtidens velfærd er under pres og der brug for nye håndtag til at tilgå den svære opgave og samtale. I Greve valgte politikerne at inviterer borgerne ind i hjertet af diskussionen og borgerne kvitterede ved udpege nye veje at gå i landets første velfærdsborgersamling.

Baggrund

Landets kommuner kigger ind i en fremtid, hvor der ikke er råd til det velfærdsniveau som vi har idag, men hvor borgernes forventninger på de fleste parametre fortsat er de samme. Forventningsgabet mellem hvad borgerne forventer og hvad kommunen kan levere bliver kun større i årene fremover. Frem for at afvente og blot se ind i en nedadgående spiral tog man i Greve beslutningen at handle proaktivt på udfordringen

Greve Byråd ønsker borgernes input til, hvordan fremtidens velfærd skal være, hvordan vi finder balancerne i fremtid velfærd og hvordan vi tager de svære samtaler i lokalt.  Derfor besluttede byrådet at oprette landets første kommunale velfærdsborgersamling, hvor repræsentative udvalgte borgere på tværs af hele Greve skulle drøfte og komme med anbefalinger til fremtidens velfærd i Greve Kommune.

Opgave

Velfærdsborgersamlingen i Greve blev gennemført i foråret 2024 med afsæt OECD’s principper med et afstemt mandat for hvordan borgersamlingen anbefalinger ville blive behandlet politisk og administrativt bagefter. 364 borgere tilmeldte sig og ønskede at indgå i borgersamlingens arbejde. Ved stratificeret lodtrækning blandt alle interesserede udvalgt 36 repræsentative borgere. Lodtrækningen tog højde for, at medlemmerne afspejlede mangfoldigheden i Greve Kommunes geografi, uddannelse, alder og køn.

Borgersamlingen blev igangsat med kerneopgave: ”Vi har brug for din hjælp til at forestille os fremtidens velfærd i Greve kommune”

Arbejdet i borgersamlingen blev understøttet af en ekspertgruppe og gennemført i samarbejde med Komponent – Kommunernes Udviklingscenter.  Samlingerne på  hverdage efter almindelig arbejdstid og på lørdage, hvor også interessenter på tværs af hele kommunen blev inviteret til at bidrage til arbejdet ved en Åben Samling. Byrådet blev samtidigt inviteret undervejs – for at sikre tidlig lokalisering af de udfordringer som man politisk sidder med og samtidigt sikre koblinger til den efterfølgende politiske beslutning.

Løsning

Borgersamlingens medlemmer udkom med en samlet velfærdsvision og bærende principper for fremtidens velfærd i Greve i fremtiden – samt 5 hovedanbefalinger, hvorunder en række velfærdsinitiativer blev udpeget, herunder fokus på øget brug af velfærdsteknologi og inddragelse af civilsamfundsaktører i Greve i fremtidens velfærd. Borgersamlingen udpegede nye veje at gå i fremtidens velfærd med øje for at finde balancerne og gå væk fra forestillingen om at alle skal have lige ret til alt altid. Der må gerne laves tilpasninger og overlades opgaver til dem som selv kan og vil.

Medlemmernes udkom udover anbefalinger med en klar opfordring til politikerne: “Vi kan ikke løse fremtidens velfærd på samme måde som i dag. Vi giver politikerne i Greve vores opbakning til at afprøve nye tilgange og vægte nye prioriteringer til fremtidens velfærd”

Læs velfærdsborgersamlingens endelige anbefalinger her

Resultater

Borgersamlingens samlede anbefalinger blev overdraget byrådssalen i juni 2024. Greve Byråd vil i forlængelse af mandatet for borgersamlingen give første tilbagemelding på anbefalingerne i efteråret 2024 – hertil igen efter 12 måneder.

Medlemmernes evaluering af borgersamlingen viser bl.a.:

  • 87 % vil anbefale andre borgere at indgå som medlemmerne af en borgersamling
  • 64 % oplever at deltagelsen i en borgersamling har styrket deres oplevelse af at være borgere i Greve Kommune
  • 67 % fik bedre forståelse for andres meninger i forhold til velfærd – end deres egen
  • 78 % oplevede at de endelige anbefalinger afspejlede borgernes forskellighed i gruppen
  • 75% ville selv implementere anbefalingerne hvis de var de folkevalgte beslutningstagere

Vil du
vide mere?

Johan Galster

Johan Galster

Direktør og partner