Case

Ruds Vedby Borgerpanel

Hvordan ser det gode kultur- og fritidsliv ud i fremtidens Ruds Vedby? Og hvordan sikrer man sig, at flere får lyst til at deltage? Det er spørgsmål som 24 repræsentativt udvalgte borgere har arbejdet med i Ruds Vedby Borgerpanel igennem en innovativ deltagelsesproces, der skal hjælpe med at styrke landsbylivet i Ruds Vedby.

Baggrund

I foråret 2024 tog Kultur og Fritidsudvalget i Sorø Kommune initiativ til at samle 24 borgere til Ruds Vedby Borgerpanel. Her samles en repræsentativt udvalgt gruppe for at give deres anbefalinger til, hvordan fremtidens kultur- og fritidsliv skal se ud i Ruds Vedby. Borgernes anbefalinger skal indgå i Kultur og Fritidsudvalgets videre arbejde for at styrke landsbylivet i Ruds Vedby. Både for at sikre bedre løsninger og brug af de ressourcer der er – og for at sikre langsigtet bæredygtighed og medejerejerskab.

Opgave

Borgerpanelet har fået til opgave at besvare følgende kerneopgave: ”Hvordan ser det gode kultur- og fritidsliv ud i fremtidens Ruds Vedby?”. Over tre aftenmøder har borgerne i samarbejde udarbejdet anbefalinger, som svarer på kerneopgaven, og overleveret dem til Kultur og Fritidsudvalget i Sorø Kommune, som skal behandle anbefalingerne over det næste års tid.

Løsning

We Do Democracy står bag design og faciliteringen af borgerpanelet. Ruds Vedby borgerpanel er organiseret som en deliberativ proces, hvor medlemmerne frit har mulighed for at gå i dybden med den givne udfordring, kan indhente ekspertviden til opgaveløsningen og bliver understøttet af We Do Democracy som uafhængigt tredjepartssekretariat. Herunder er der et tydeligt mandat omkring formatet, der forpligter opdragsgiveren til at svare på borgerpanelets anbefalinger.

Resultater

Anbefalingsrapporten fra Ruds Vedby borgerpanel findes her.

Vil du
vide mere?

Johan Galster

Johan Galster

Direktør og partner