YES in my Backyard
Byudvikling, energi, klima, mobilitet og velfærd
Flere skal inddrages bedre, i de radikale beslutninger vi træffer om fx klima, byudvikling, velfærdsløsninger, VE og den grønne omstilling.
Hvordan får vi flere med i omstillingen af vores samfund?
Vi står overfor komplekse omstillinger og udviklinger af vores samfund og fællesskaber, der desværre ofte ender i polariserede samtaler, NIMBY-bevægelser og politisk handlingslammelse, der graver kløft mellem system og borgere. Stadig flere slår sig på demokratiet, når der laves byudvikling, mobilitet, vedvarende energi, klimatilpasning, energiforsyning, kystsikring – i kampen om arealerne.
Men man kan vælge en anden vej, når vi som samfund skal svare på tidens mange kriser – fra klima og biodiversitet til fødevarer og energi. Når vi politisk skal beslutte, hvor vi skal placere vindmøllerne, hvordan vi nedbringer vores forbrug, og klimasikre vores byer? Alle udfordringer, der kræver borgernes accept og medejerskab.
Vi kan som samfund komme styrket gennem kriserne, ved at bruge hinanden aktivt. Vi kan nå langt ved demokratisk innovation og tidlig deltagelse, hvor flere parter kan spille aktivt ind i beslutningen og implementeringen. De udfordringer, som vi står over for, kræver at der findes gode løsninger, som flere kan finde meningen i. Det indebærer, at flere sidder med om bordet og flere kan se sig selv i løsningerne.
Det hjælper vi med:
Byudvikling og omstilling af byerne angår os alle sammen. De komplekse omstillinger af vores byer kræver et opgør med høringsprocesser på bagkant og et ensidigt fokus på teknik og arkitektur. Der er behov for aktiv og meningsfuld borgerdeltagelse på forkant af udviklingen . Vi faciliterer inddragelse ved komplekse byudviklingsprocesser, der følger internationale standarter om armslængde og uafhængighed, så beslutningstagere sammen med byens borgere kan træffe kloge og modige beslutninger. Vi har bl.a hjulpet Albertslund Kommune med en ny sammenhængende byudviklingsplan, der er drevet af borgernes behov. Og vi har sikret at borgere på tværs af 12 hovedstadskommuner kunne få tid og mulighed for at gå i dybden med Lynetteholm på et oplyst grindalg og udkomme med afbalancerede anbefalinger for omstridte mega-projekt i København.
Vedvarende energi, energiomstilling og klimasikring presse alle parter i kampen om arealerne. Hvor skal vindmøllerne stå, hvor skal vi klimasikre os til fremtiden og hvor skal kabler til den grønne omstilling placeres? I stedet for kun at tage samtalen med de meget engagerede eller meget frustrerede åbner vi samtalen op så en repræsentativ gruppe af borgere kan forholde sig til dilemmaerne og prioriteringer, som et fælles styringsredskab – for alle parter og nogle fastsætte nogle grundlæggende kriterier for hvordan vi omstiller på en fair og gennemsigtig måde. I et unikt privat-/offentligt partnerskab sikrer vi i et samarbejde mellem Novafos og Egedal Kommune, at borgerne kan få tid og mulighed for at vægte de svære dilemmaer og udpege en model for klimasikring til både tilgodeser flere hensyn og samtidigt fremtidssikre kommunens borgere mod fremtidens vejr.
Velfærd skal gentænkes i en version 2.0. I en fremtid med flere ældre og færre midler til serviceydelser. Borgernes forventninger står i stadig større misforhold til politikernes mulighedsrum. Det kalder på konflikter og dilemmaer. Vi faciliterer strategiprocesser for politikere og embedsværk, og sikrer den tidlige borgerdeltagelse, når fremtidens velfærdsløsninger skal udvikles gennem brug af bl.a. borgerbudgettering, hvor de svære dilemmaer og prioriteringer bliver foretaget i samspil med de borgere, der skal være med til at udleve forandringerne og indgå i fremtidens velfærdsløsninger. Vi har hjulpet Greve Kommune med at gennemføre DK’s første borgersamling om kommunens vefærd, hvor dilemmaer og prioriteringer udgør fundamentet for Greve i fremtiden.
Klima, grøn omstilling og forbrugsomlægning er temaer, der kalder på at borgerne er med i både beslutningen og implementeringen.. Dem der skal leve forandringen, skal have medejerskab til løsningerne. Vi faciliterer processerne, der aktiverer samfundets kollektive intelligens, så vi både bringer bud på løsninger til beslutningstagere, og samtidigt genopbygger den demokratiske tillid til systemet og selvtillid hos den enkelte. Vi har hjulpet Greve, Gentofte, Hørsholm og København med at gennemføre Klimaborgersamlinger, der lever op til OECDs internationale principper, samt gennemført Borgersamling om bæredygtigt forbrug på tværs af to regioner og tre kommuner.
Mental sundhed, diskrimination og mistrivsel fylder. Både hos den enkelte og i samfundet. Vi faciliterer processer, hvor de svære udfordringer bliver knyttet til bredere dagsordener og dermed løsninger, hvor flere kan være med til at bidrage end blot de direkte berørte. Fordi flere kan mere. Vi har gennemført borgersamling om mental sundhed og mistrivsel i København, samt landets første Ungeborgersamling med fokus på mistrivsel til gavn for kommunens fremtidige indsatser