Initiativ

Vejle borgerpanel om klimahandling

Hvordan kan fællesskaber og civilsamfund i Vejle sammen med kommunen være med til at løfte klimaindsatsen? Det skal et blandet panel af både politikere, civilsamfundsgrupper og repræsentative borgere i Vejle give svar på.

Baggrund

Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati har vedtaget en klimahandlingsplan for 2024-2026, hvor der er lagt en ambitiøs plan for tværgående samarbejde i partnerskaber, lokale handlefællesskaber, uddannelses- og kommunikationsaktiviteter. Formålet for dette forløb er at sætte fokus på, hvilken rolle borgere kan og vil spille, samt at udvikle konkrete initiativer, der sænker udledningerne hurtigt. Politikere og embedsmænd kan igangsætte meget – men der er brug for fælles lederskab for at opnå de store transformationer.

Opgave

Det blandede panel har til opgave at svare på – Hvordan ser det gode liv ud i Vejle Kommune med et langt lavere klimaaftryk, og hvilke initiativer vi kan gå i gang med i morgen for at komme derhen? Den store opgave for panelet er at udvikle konkrete initiativer, som kan hjælpe udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati gøre deres borgerettede indsatser engagerende, relevante og effektive.

Løsning

Det er første gang We Do Democracy gennemfører et deliberativt panel, der blander politikere, civilsamfund og borgere. Til opgaveløsningen bygger vi videre på stærke erfaringer fra bl.a. Bruxelles på såkaldet Mix Panels. Det var et stærkt ønske fra Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati at blande aktører- og vi tror på det kan bidrage til at forankre både forståelsen, initiativer og det fremtidige fælles arbejde stærkere hos borgere, civilsamfund og byråd. Samt give nyttige erfaninger på blandede paneler på dansk grund

Resultater

Borgerpanelet mødes i oktober og november 2024, siden her opdateres efter afslutning med resultatet af panelets arbejde.

Vil du
vide mere?

Zakia Elvang

Zakia Elvang

Partner og demokratirådgiver